Lakáspiac: Dinamikus kezdés 2024-ben

Az ingatlan.com legfrissebb elemzése szerint 2024 elején jelentős élénkülést mutat a magyar lakáspiac, a tavalyi stagnálás után – tájékoztatta a portál az MTI-t.

A jelentés kiemeli, hogy már 2023 decemberében 15 százalékos volt a keresletnövekedés az egy évvel korábbihoz képest, január első napjaiban pedig ez a szám 22 százalékra emelkedett. Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője szerint a növekedés oka a januártól elérhető új vagy bővített lakástámogatási konstrukciók, mint a csok plusz és a falusi csok iránti várakozás.

A legnagyobb növekedést a budapesti lakóingatlanok piacán tapasztalták, ahol éves összevetésben 37 százalékos bővülést regisztráltak. A megyei jogú városokban 15, a kisebb városokban 14, míg a községekben 9 százalékos volt a növekedés.

Jelenleg közel 150 ezer eladó lakás és ház áll rendelkezésre, ami 17 százalékkal több, mint egy évvel ezelőtt. A jelentés szerint a kínálat utánpótlása folyamatos lesz 2024-ben, mivel a legtöbb vevő a meglévő ingatlanának eladásából finanszírozza a következő otthonát.

A decemberi és az év eleji megugró kereslet hatása várhatóan februárban és márciusban jelenik meg az adásvételek számában. Az ingatlan.com előrejelzése szerint az első negyedévben 5-8 ezer olyan adásvétel várható, amelyet a lakástámogatások bevezetése és bővítése ösztönzött. Az elemzés szerint a teljes év lakáspiaci forgalma erősebb lesz a tavalyinál, bár még elmarad a 2021-es évtől.