fékjavítás

Ismerd meg az ABS kockát! Honnan lehet tudni, hogy meghibásodott?

Az ABS rendszer, vagyis blokkolásgátló ma már gyakorlatilag minden korszerű autó alaptartozéka. Ennek részét képezi az úgy nevezett ABS kocka, mely nem más, mint egy hidraulikatömb, mely az ABS rendszer működéséhez elengedhetetlen, ugyanis a blokkolásgátló szabályzó modulja. Az ABS kocka a gépjármű motorterében található meg, emiatt a magas hőhatás és az erős rázkódás következtében könnyen meghibásodik.

Mi az ABS kocka feladata az autóban?

A blokkolásgátló rendszerint passzív, csak erős fékezés esetén lép működésbe. Ekkor a fékfolyadék átáramlik az ABS kockán. Erősebb fékezés esetén az erre szolgáló szenzor jelzésére egy mágneses szakasz egy tartályba engedi át szakaszosan a fékfolyadékot, annak érdekében, hogy a fékkörben csökkenjen a nyomás. Ezáltal akadályozza meg a blokkolást. A sofőr érzi a fékpedálon a remegést és pulzáló mozgást, azonban nem engedi fel a fékpedált, hanem épp ellenkezőleg, erőteljesen lefelé nyomja, mert a blokkolásgátlóval felszerelt járművekben ez a helyes vészfékezés módszer.

Honnan lehet tudni, ha az ABS kocka meghibásodott?

Ahogy már említettük, az ABS kocka az autó motorterében helyezkedik el, ezért könnyen meghibásodik. Ennek elég egyértelmű jelei vannak, melyekkel érdemes tisztában lenni, ugyanis az autó diagnosztikai rendszere gyakran még akkor sem jelez, hogy baj van, amikor a jelek egyértelműen erre utalnak. Tehát sem az ABS lámpa nem világít, sem a hibakód nem olvasható ki, holott minden jel arra utal, hogy baj van az alkatrésszel.

A legegyértelműbb jele, hogy az ABS kocka meghibásodott, ha fékezéskor az alsó holtpontig becsúszik a fékpedál, illetve az is sokat sejtető jel, ha a fék túlságosan is lent fog. Körülbelül olyan érzés tapasztalható, mintha a fékrendszer levegős lenne. Ha bizonytalanok vagyunk, akkor tovább növelheti a gyanút, ha fékolaj szivárgásra leszünk figyelmesek. Az ABS kocka meghibásodására utal az is, ha a fékpedál csak késleltetve érzékelhető, ráadásul abban az esetben sem teljesen. Némely autótípusok esetében az sem ritka, hogy a piros lámpánál állva egyszer csak becsúszik a fékpedál, miközben lenyomva tartjuk. Ha az ABS kocka meghibásodott, akkor nem feltétlenül egy új alkatrész beépítésére van szükség, hanem sokkal inkább egy profin felújított típussal járunk jobban. Erről az abskockajavitas.hu weboldalon találhatsz bővebb információkat!